Ruim 50 jaar ervaring
Altijd gratis en vrijblijvend advies
Communicatie op de manier die jij wilt
Deel dit artikel:

Jezelf aansprakelijk stellen

Een moeder gaat met haar zesjarige dochter op bezoek bij een kennis, op de boerderij van deze kennis. In het weiland naast de boerderij staan twee paarden. De dochter mag samen met de zoon van de kennis de paarden gaan voeren, maar moeten wel achter het hek blijven. Helaas loopt de dochter wel het weiland in en wordt getrapt door een van de paarden.

De moeder start een procedure jegens de kennis, omdat het paard dat haar dochter getrapt heeft van de kennis is. Daarnaast stelt de moeder ook zich zelfaansprakelijk, namens haar dochter, omdat zij als moeder tekort is geschoten in het houden van toezicht op de veiligheid van haar dochter. De rechtbank stelt in dit geval dat dit alleen mogelijk is wanneer de keuze van de moeder onredelijk was. Met andere woorden, het risico was zo groot dat een redelijke handelend ouder het kind geen toestemming had mogen geven om dit risico te nemen.

De rechtbank concludeerde dat de moeder inderdaad nalatig is geweest. De moeder had moeten begrijpen dat zij een groot risico nam door haar dochter alleen naar het weiland te laten gaan. Zij heeft er namelijk niet voor gekozen om zelf mee te gaan naar het weiland.

Concluderend is het dus mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen. In dit geval heeft moeder, namens haar minderjarige dochter, zichzelf aansprakelijk gesteld.

Het is ook mogelijk om mede-eigenaar van bijvoorbeeld een huis aansprakelijk te stellen. Een voorbeeld hiervan betreft een vrouw die een hangmat ophing aan een stenen pilaar in haar tuin. Toen ze erin ging zitten, brak de stenen pilaar af over haar heen. Ze was op dat moment mede-eigenaar van het huis, samen met haar partner. Het koppel had een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering en sprak daarop haar partner aan voor de schade. De Hoge Raad heeft in deze zaak uiteindelijk geoordeeld dat het mogelijk is om de mede-eigenaar aan te spreken voor 50% van de schade, die ontstond uit het gebrek aan de woning. Ook al was de vrouw zelf medebezitter van de woning.

Heb jij een situatie waarin je jezelf aansprakelijk zou stellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.