Ruim 50 jaar ervaring
Altijd gratis en vrijblijvend advies
Communicatie op de manier die jij wilt
Deel dit artikel:

Zowel shock- als affectieschade claimen?

Je bent getuige geweest van een ongeval of misdrijf van een van je naasten die daardoor zeer ernstig letsel heeft opgelopen of is komen te overlijden. Hierdoor ben je emotioneel zeer aangedaan. Kun je in deze situatie zowel affectieschade als shockschade claimen voor één ongeval? In November 2019 is op deze vraag antwoord gegeven door de rechtbank.

In deze zaak werd een vrouw doodgeslagen door haar zoon. De zoon was op moment van het misdrijf paranoïde. Hij dacht namelijk dat zijn moeder een voodoopop gebruikte om hem pijn te doen. Na het misdrijf werden de dochter en een andere zoon geconfronteerd met het levenloze lichaam van hun moeder en vele bloedsporen in en rondom het huis van hun moeder. De dochter liep hierdoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een depressieve stoornis op. De andere zoon had een zeer ernstige depressie.

Omdat de dochter en de andere zoon naasten waren en hun moeder door een misdrijf om het leven is gekomen, kregen zij een affectieschade van ieder € 17.500 toegewezen. Daarnaast kregen beide ook shockschade toegewezen van € 25.000, omdat zij direct geconfronteerd zijn met de traumatische gebeurtenis en hier een ernstig psychisch trauma aan hebben overgehouden.

In dit geval kon dus aanspraak worden gemaakt op zowel shok- als affectieschade. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.